Hur ska byggentreprenörer hantera distansavtalslagen?

September 3, 2024

Distansavtalslagen (lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler) gäller för byggtjänster under vissa givna förutsättningar. Vilka dessa förutsättningar är kan du läsa om här; Är distansavtalslagen tillämplig på byggtjänster? | Nyheter | Nordbro AB. Som framgår av artikeln är reglerna om när lagen ska tillämpas krångliga och svåröverskådliga. Konsekvenserna av att göra fel kan dessutom vara förödande eftersom uteblivna eller felaktiga upplysningar om ångerrätten kan medföra att du inte får betalt för utfört arbete. Det finns alltså all anledning att hitta ett sätt att hantera distansavtalslagen utan att vid varje tillfälle behöva företa en längre utredning kring om lagen är tillämplig eller inte.  

Konsekvenser av att bortse från distansavtalslagen

Om ett avtal omfattas av distansavtalslagen ställs krav på informationsskyldighet. Om informationskraven inte uppfylls kan det leda till att näringsidkaren utför hela tjänsten och att konsumenten genom ångerrätt har rätt till att få tillbaka all erlagd betalning, alternativt inte behöver betala något för den utförda tjänsten. Om lagen är tillämplig på avtalet har konsumenten alltid ångerrätt i ett helt år räknat från den dag då ångerfristen skulle ha löpt ut om rätt information lämnats inför avtalsslutet.

Den enklaste lösningen

Den allra enklaste lösningen är att ingå alla avtal med konsumenter i de egna affärslokalerna varvid lagen inte blir tillämplig.  Men det är lättare sagt än gjort eftersom verkligheten ser annorlunda ut. I själva verket ingås de allra flesta avtal i konsumententreprenader i konsumentens hem eller uteslutande på distans.  

Ett mer hanterbart alternativ är att skapa ett formulär som översänds eller överlämnas tillsammans med offerter i de fall misstanke finns om att lagen är tillämplig. Informationen måste nämligen lämnas innan avtalet ingås. Formuläret kan med fördel utformas med rader för underskrift etc. så att det kan användas igen och undertecknas när det är dags att ingå avtal. Att erbjuda ångerrätt en gång för mycket medför inga uppenbara negativa effekter så länge man också kommer ihåg att avvakta igångsättandet under ångerfristen. Visserligen kan näringsidkaren förlora uppdraget om konsumenten ångrar sig men konsumenter kan ändå alltid ångra sig med hänvisning till konsumenttjänstlagen och avbeställningsrätten.

Informationsskyldigheten

Den information som ges om ångerrätten måste vara densamma som följer av lagstiftningen. Det går så klart att utöka konsumentens rättigheter men det går inte att inskränka rättigheterna. Det ska klart framgå vad ångerrätten innebär, hur länge den gäller samt hur konsumenten ska göra för att hävda sin ångerrätt. I samma formulär kan man förklara att konsumenten uttryckligen kan begära att tjänsten ska påbörjas under ångerfristen och att konsumenten i så fall, om denne ändå ångrar sig, kommer få ersätta näringsidkarenmed ett belopp som står i proportion till vad konsumenten mottagit till dess att denne låtit meddela sin avsikt att frånträda avtalet, i proportion till hela avtalsomfattningen. Lägg gärna in en kryssruta där konsumenten får intyga att denne förstått vad det innebär och vilka konsekvenser det kan få att begära att arbetena påbörjas under ångerfristen, men trots det begär att så ska ske.

Sammanfattningsvis

Att inte alls ha koll på distansavtalslagen som entreprenör kan få förödande konsekvenser. Lyckligtvis går det att hitta tillvägagångssätt som är hanterbara. Prata gärna med oss om hur just er verksamhet ska hantera distansavtalslagen.  

Jurist
Solveig Liljekvist
Jur.kand.
Visa profil
No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.