Inget treundantag från turordningen vid arbetsbrist för Byggföretag

July 4, 2024

Under förra veckan meddelade Arbetsdomstolen den högt efterväntande domen i tvisten mellan Byggföretagen och Byggnads. Bakgrunden till tvisten återfinns i min tidigare artikel ” https://www.nordbro.com/nyheter/varfor-ar-det-sa-tyst-om-tvisten-mellan-byggnads-och-byggforetagen”.

Byggnads har inom ramen för processen anfört att det varit parternas gemensamma avsikt att tvåundantaget från den tidigare LAS, som förts in i en bilaga till Byggavtalet, ska utgöra kollektivavtalsinnehåll. Byggnads menade att det faktum att LAS-bestämmelsen inte tagits in oförändrad utan anpassats tyder på att bilagan ska ses som en kollektivavtalad bestämmelse. Branschanpassningen är att man har använt sig av begreppet turordningsområde i stället för lagens turordningskrets.

Byggföretagen har bland annat anfört att bilagan endast utgör en upplysning om LAS tidigare innehåll och att det inte funnits någon gemensam avsikt att göra bestämmelsen till kollektivavtalsinnehåll. Bestämmelsen i bilagan utgör därför inte något hinder för arbetsgivare att tillämpa sig av treundantaget som står i nuvarande lydelse av LAS.  

Arbetsdomstolen fann att det är en skillnad mellan begreppen turordningsområde och turordningskrets eftersom turordningskrets i regel knyter an till vad som ska utgöra en eller flera driftsenheter. Turordningsområde knyter enligt Arbetsdomstolen an till ett område som parterna särskilt kommer överens om och turordningen avtalas därefter särskilt för yrkesgrupper inom turordningsområdet. Detta utbyte utgör därför, enligt Arbetsdomstolen, en branschanpassning till avtalsområdet. Domstolen konstaterade också att det saknades protokollsanteckningar från förhandlingstillfället som indikerade att bestämmelsen i bilagan skulle ändras för det fall att LAS ändrades. Sammanfattningsvis fann därför Arbetsdomstolen att bestämmelsen om tvåundantaget i § 21 a andra stycket i LAS utgör kollektivavtalsinnehåll, eftersom den inte har tagits oförändrad från LAS och det inte har visats föreligga omständigheter som talar i annan riktning.

Detta innebär att Arbetsdomstolen nu har fastslagit att arbetsgivare som är bundna av Byggavtalet inte får använda sig av de tre undantag som finns i nuvarande lydelse av LAS. Dessa arbetsgivares undantagsrätt är istället enligt bilagan i kollektivavtalet som anger att det bara är arbetsgivare med högst tio arbetstagare som får undanta högst två personer.

Under 2023 och 2024 har stora uppsägningar skett av byggnadsarbetare varvid Byggföretagen rekommenderat sina medlemmar att inte tillämpa treundantaget. Eftersom kollektivavtalet och bilagan kommer vara aktiva fram till slutet av april 2025 är det först därefter som det kan finnas en chans för Byggföretag att få tillämpa treundantaget. Men frågan är hur villiga Byggnads kommer vara att ändra på lydelsen vid förhandlingar om nytt Byggavtal efter framgången i Arbetsdomstolen?

Domen påverkar givetvis alla arbetsgivare som är bundna av Byggavtalet och jag är i vart fall av åsikten att viss kritik bör riktas mot Byggföretagen för att de inte hanterat bilagan i kollektivavtalet mer noggrant i samband med att Byggavtalet 2023 ingicks. Enligt Byggföretagen själva tillsattes en redaktionsgrupp i syfte att implementera de nya lagreglerna i bilagan vilket Byggnads motsatte sig. Byggföretagen släppte då frågan och resonerade att eftersom parterna inte diskuterat någon avvikelse från treundantagen så borde det gälla även utan implementering i avtalet. Eftersom Byggnads inställning till treundantagen redan var känd för Byggföretagen anser jag att Byggföretagen borde ha agerat snabbare och tydligare för att undvika risken att inte få använda sig av det treundantag som LAS ger rätt till.

Summa summarum är det alltid viktigt att läsa sina kollektivavtal noggrant och är man som arbetsgivare bunden av kollektivavtal kan man inte utgå från att det som LAS anger är det som gäller. Vi råder er att ta kontakt med oss på Nordbro för det fall att ni som arbetsgivare behöver säga upp personal så hjälper vi er genom kollektivavtal och bestämmelserna i LAS.

Jurist
Linus Olofsson
LL.M.
Visa profil
No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.