Lönetransparensdirektivet - kommer ditt bolag behöva förändra några rutiner?

March 13, 2025

Att anställda snart kommer få veta vad kollegorna tjänar och att arbetsgivare kommer behöva lämna information om ingångslön till arbetssökande har sedan lönetransparensdirektivet antogs varit omskrivet i media. Direktivet ställer nya krav på arbetsgivare och viss korrigering av företags nuvarande rutiner kommer att vara nödvändig.  

Syftet med EU:s lönetransparensdirektiv är att stärka tillämpningen av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete (likalöneprincipen). Detta genom ökad insyn i lönesättningen och med skärpta efterlevnadsmekanismer. Direktivet ska vara implementerat i svensk rätt senast den 7 juni 2026 och utredningen av vilka lagändringar som ska genomföras pågår för närvarande.

Ett flertal lagändringar har föreslagits och förändringar som kan förväntas är bland annat en skyldighet för arbetsgivaren att lämna information till arbetssökande om ingångslön eller ingångslönintervall, samt tillämpliga kollektivavtalsbestämmelser. Informationen ska lämnas i en sådan tid att en informerad löneförhandling kan ske. Vidare föreslås ett förbud mot att fråga arbetssökande om lön hos tidigare arbetsgivare.

Direktivet ger även anställda rätt till ökad insyn och arbetsgivaren ska informera anställda om de bestämmelser och den praxis om löner som tillämpas hos arbetsgivaren. Anställda ska dessutom ges rätt att begära information om den genomsnittliga lönen, uppdelad efter kön, för andra anställda hos arbetsgivaren som utför lika eller likvärdigt arbete. Det föreslås även att arbetsgivaren inte ska få lov att hindra anställda att lämna ut uppgifter om sin lön.

Fördjupad analys vid lönekartläggning föreslås också. Bland annat att arbetsgivaren ska jämföra löneutvecklingen mellan kvinnor och män i samband med föräldraledighet, med löneutvecklingen för anställda med lika eller likvärdigt arbete som inte tagit motsvarande ledighet. Arbetsgivare med minst 100 anställda ska lämna in lönerapportering med uppgifter om löneskillnader mellan kvinnor och män till Diskrimineringsombudsmannen. Om löneskillnaderna uppgår till fem procent eller mer ska arbetsgivaren ange hur löneskillnaderna kan motiveras eller hur löneskillnaderna ska åtgärdas. Vid arbetet med att ta fram sakliga kriterier som kan motivera löneskillnader föreslås att arbetsgivarens ska samverka med arbetstagarföreträdare, om sådana finns.

Har du frågor eller funderingar gällande lönetransparensdirektivet är du välkommen att kontakta Nordbro, så hjälper vi dig!

Jurist
Anna Strandner
LL.M.
Visa profil
No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.