Att anställa från länder utanför EU – vad krävs för att få arbetstillstånd?

September 17, 2024

Att anställa från länder utanför EU – vad krävs för att få arbetstillstånd?

Vi får återkommande frågor som rör arbetstillstånd. Arbetstillstånd från Migrationsverket krävs vid anställning av arbetstagare som kommer från länder utanför EU. För att maximera chanserna att arbetstillstånd beviljas är det viktigt att anställningen uppfyller alla krav som uppställts i utlänningslagen (2005:761) och i övrig reglering på området.

Innan avtal träffas med arbetstagaren

Arbetsgivaren måste först och främst ha utannonserat tjänsten inom hela EU under minst tio kalenderdagar. Detta uppfylls enklast genom att publicera en annons på Arbetsförmedlingens tjänst ”Platsbanken”. Efter tio kalenderdagar kan anställningsavtal skrivas med den tilltänkte arbetstagaren. Anställningsavtalet ska innehålla alla uppgifter om arbetstagaren, arbetsgivaren och tjänsten samt vara undertecknad av bägge parter. Detta görs med fördel på distans eftersom arbetstillstånd enligt huvudregeln ska sökas och beviljas innan arbetstagaren reser till Sverige.

Krav på anställningsvillkor

Arbetstagaren ska erbjudas lön, försäkringsskydd och anställningsvillkor som inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Härutöver ska lönen även ge möjlighet till en god försörjning, vilket innebär att den inte får understiga 80 procent av medianlönen vid ansökningstillfället. Medianlönen publiceras av Statistiska Centralbyrån (SCB). För att uppfylla kravet på försäkringsskydd ska minst sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring tecknas för arbetstagaren. Relevant facklig organisation ska även ges tillfälle att yttra sig över anställningsvillkoren. Relevant facklig organisation kan identifieras och kontaktas via Migrationsverkets hemsida. För nystartade bolag, som funnits mindre än ett år, tillkommer ytterligare krav.

Ett arbetstillstånd beviljas för två år i taget. Under de första två åren med tillstånd ska detta knytas till viss arbetsgivare och visst slags arbete, därefter endast till visst slags arbete. Detta är viktigt att beakta vid rekrytering av en person som redan befinner sig i Sverige med arbetstillstånd, eftersom förlängning av ett arbetstillstånd ska vägras om arbetstagaren arbetat utanför tillståndet.

Vill du undvika fallgroparna eller har du andra frågor om arbetstillstånd är du välkommen att kontakta Nordbro så hjälper vi dig!  

Jurist
Gabrielle Handler
LL.M.
Visa profil
No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.