No items found.

Varför ska du ha koll på penningtvättslagen?

June 11, 2024

Den nya penningtvättslagen (lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism) trädde i kraft år 2017 som en implementering av det fjärde penningtvättsdirektivet (Europaparlamentets och Rådets direktiv 2015/849 av den 20 maj 2015). Lagstiftningen är ett resultat av mångårigt internationellt samarbete för att komma till bukt med den finansiella brottsligheten, som utgör ett snabbt växande problem i och med den digitala utvecklingen.

Vem träffas av penningtvättslagen?

Det är inte alla verksamheter som träffas av penningtvättslagens regler. Främst är det banker, försäkringsbolag och kreditföretag som på grund av sin verksamhet har en hög risk att utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Lagen träffar dock även verksamheter som till exempel tar emot kontanter över en viss summa, revisorer, skatterådgivare, konsthandlare med flera (se 1 kap. 16 § penningtvättslagen). Det kan därför finnas skäl att ha koll på vad lagen innebär och hur den kan påverka dig som företagare, inte minst eftersom överträdelser kan vara förenade med höga sanktionsavgifter. Observera även att bolag som träffas av lagen är skyldigt att anmäla sig till registret mot penningtvätt hos Bolagsverket.

Vilka åtgärder behöver vidtas?

För det fall du bedriver en verksamhet som träffas av penningtvättslagen är det ett par åtgärder som du behöver vidta för att uppfylla de krav som ställs upp. Syftet med åtgärderna är att du som företagare ska kunna synliggöra och förstå hur din verksamhet kan komma att utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism och hur du ska göra för att kunna förebygga att så sker.

Det första som du ska göra är att upprätta skriftliga rutiner och riktlinjer med utgångspunkt i just din verksamhet. Dessa rutiner och riktlinjer ska utgå ifrån din allmänna riskbedömning. Den allmänna riskbedömningen ska göras med utgångspunkt i din verksamhet där du beaktar exempelvis vilka produkter och tjänster som erbjuds, vilka kunder och affärsrelationer som finns och om det finns några geografiska riskfaktorer, vilket kan vara att du har kunder eller gör affärer utanför EU/ESS. Därefter kan du kartlägga och bedöma hur hög risk din verksamhet har för att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Efter att du gjort din allmänna riskbedömning behöver du göra en riskbedömning av dina respektive kunder och affärsrelationer. Inledningsvis behöver du vidta vissa åtgärder för kundkännedom, exempelvis ta reda på vem kunden är (kontrollera ID-handling), ta reda på var kunden befinner sig geografiskt och om kunden är ett bolag ska du kontrollera om kunden har en verklig huvudman, vem denna person är samt skaffa dig kännedom om kundens ägarstruktur. Listan är inte uttömmande och vilka åtgärder som behöver vidtas kan skilja sig åt beroende på situation och vad som framgår av den allmänna riskbedömningen. När du vet lite mer om kunden och affärsförbindelsen ska du göra din riskbedömning av den specifika kunden. Antingen anser du att risken är låg, normal eller hög. Vid hög risk kan du komma att behöva vidta ytterligare åtgärder så som att hämta in ytterligare information om kundens affärsverksamhet och ekonomiska situation.

Både den allmänna riskbedömningen och den kundspecifika riskbedömningen ska dokumenteras och följas upp löpande. Med andra ord ska den vara skriftlig och översyn ska ske med jämna mellanrum, minst en gång om året. Om det framkommer någon ny information om din kund, eller om det sker någon förändring hos kunden eller kundensverksamhet, så ska du alltid uppdatera din riskbedömning. Även detta ska dokumenteras skriftligt. Om du misstänker att en transaktion utgör ett led i penningtvätt eller finansiering av terrorism har du en skyldighet att rapportera detta till Finanspolisen samt att avstå från att utföra transaktionen eller ingå affärsförbindelsen.

Vad händer om penningtvättslagen inte följs?

Om du brister i något av de åtaganden som ställs upp enligt penningtvättslagen kan du bli förelagd att vidta rättelse eller få ett beslut om sanktionsavgift. Storleken av sanktionsavgiften får inte understiga 5 000 kr men kan vara så hög som motsvarande 1 miljon euro.  

Penningtvättslagen kan kännas både svårtolkad och omfattande. Om du har frågor kring din verksamhet och penningtvättslagen är du alltid välkommen att ringa oss så hjälper vi dig.

Jurist
Annie Olsen
Jur. kand.
Visa profil
No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.