Bör jag skydda mitt företag med ett äktenskapsförord?

August 7, 2024

När man ingår ett äktenskap brukar tanken vara att man delar på allt och den vanliga uppfattningen är även att makarna vid en bodelning delar allt, så att de får häften var. Dels är detta en missuppfattning eftersom en bodelning går till på så vis att vardera make/maka går in i en bodelning med sitt respektive giftorättsgods (tillgångar – skulder), vilket sedan delas lika. Dels så skulle det också kunna vara så att någon del av tillgångarna är enskild egendom, vilket innebär att dessa ska hållas helt utanför bodelningen och således tillhör endast en av makarna.

Enskild egendom, hur uppstår den?

Enskild egendom kan uppstå genom t.ex. gåva, arv eller testamente där givaren angett att det ska vara mottagarens enskilda egendom som villkor. Enskild egendom kan också tillkomma genom att makarna avtalar om det, genom ett s.k. äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord kan undertecknas inför giftermålet, men det går också att skriva ett äktenskapsförord under ett pågående äktenskap. Ett äktenskapsförord ska, för att vara giltigt, registreras hos Skatteverket. I äktenskapsförordet är det möjligt att avtala om att all egendom ska vara enskild och att makarna således inte har någon giftorätt alls i varandras egendom. Om så är fallet så är det inte ens nödvändigt att makarna gör en bodelning vid en eventuell separation. I ett äktenskapsförord är det även möjligt att avtala om att enbart viss egendom är enskild. Viktigt att tänka på i de fallen är att den enskilda egendomen ska kunna hållas separerad från övrig egendom och inte blandas samman med t.ex. andra pengar på ett konto eller liknande. Avtalar makarna om att viss egendom är enskild ska man alltså vid en bodelning direkt kunna separera egendomen från övrig egendom.

Olika typer av enskild egendom

De två vanligaste typerna av egendom som makar väljer att ta in i ett äktenskapsförord är en fastighet eller bostadsrätt som den ena av makarna kanske köpt innan äktenskapet, eller innehavet i ett bolag. Många glömmer bort att just innehavet i ett bolag faktiskt också är egendom som normalt sätt ingår i en bodelning och som den ena make/makan måste dela med sig av. Vilken bolagsform det rör sig om har ingen betydelse. Den allmänna missuppfattningen är dock att den av makarna som äger en andel i en näringsverksamhet måste dela med sig av just andelen och att det således kan ge den före detta make/maken ett avsevärt inflytande i bolaget. Så är inte nödvändigtvis fallet, utan det som ska ingå i bodelningen är värdet av andelen i bolaget. Detta möjliggör i sin tur att det i första hand kan utgå en kompensation till den andra make/makan med andra tillgångar, som den som ska utge kompensationen bestämmer. Det är endast i de fall det inte är möjligt att utge annan kompensation, som det kan bli fråga om att även den andra make/makan lottläggs en del av andelen i bolaget.

Krav från andra aktieägare

Hur som helst så kan alltså en sådan situation undvikas genom att makarna alltså skriver ett äktenskapsförord. I vissa fall kan det vara svårt att ta upp frågan med sin respektive eftersom utgångspunkten vid giftermålet förmodligen var att makarna skulle dela på allt. Det är dock vanligt i aktiebolag att det i aktieägaravtalet ägarna emellan finns ett krav att man som aktieägare har en skyldighet att tillse att aktierna är enskild egendom. Detta är dels viktigt att uppmärksamma, men kan också vara något som underlättar för diskussionen makarna emellan. Anledningen till att krav på äktenskapsförord för delägare i aktieägaravtal är vanligt förekommande är för att undvika att bolagets ägande påverkas av separationer hos ägarna.

Många olika aspekter att ta ställning till

Värt att nämna är också att det lätt kan blir en snedfördelning av makarnas egendom om den ena äger en andel i ett bolag som han eller hon tvingas dela med sig av vid en bodelning, medan den andra kanske har en anställning och inte står inför den risken. Det skulle även kunna bli en snedfördelning åt andra hållet, om parterna skrivit ett äktenskapsförord och om andelen i bolaget skulle komma att bli värd väldigt mycket pengar och den andra av makarna kanske underlättat för värdeökningen och inte alls får samma ekonomiska möjligheter. Det finns sätt att angripa den typen av situation, men möjligheten ska användas restriktivt.

Där är alltså många aspekter att ta ställning till, både ekonomiska men också emotionella. Det viktiga är dock att båda makar är införstådda med konsekvenserna av att man skriver/inte skriver ett äktenskapsförord och att makarna är överens om vad som är bäst med utgångspunkt i just deras ekonomiska situation.

Artikeln har tidigare publicerats i Bra Affärer nr. 2, 2024

No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.