Är distansavtalslagen tillämplig på byggtjänster?

September 3, 2024

Ja, distansavtalslagen (lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler) är i många fall, tillämplig på byggtjänster. Lagen ställer upp krav på att viss information ska lämnas till konsumenten och ger konsumenten rätt att ångra avtalet under en period om 14 dagar. Att hålla koll på när lagen gäller samt säkerställa att rätt information överlämnas till konsumenten innan avtal ingås är av stor vikt, eftersom konsumenten annars har ångerrätt i ett helt år räknat från dagen då ångerfristen skulle ha löpt ut om rätt information lämnats vid avtalsslutet. Detta gäller även om arbetena redan färdigställts och betalats.

Distansavtalslagen bygger på ett EU-direktiv och syftet med lagen är att skydda konsumenter vid ingående av distansavtal samt vid avtal som ingås utanför näringsidkarens affärslokaler. När distansavtalslagen är tillämplig är dock inte helt enkelt att överblicka.

Om avtal ingås på en annan plats än näringsidkarens affärslokaler där båda parter fysiskt närvarar, till exempel hemma hos konsumenten, blir distansavtalslagen tillämplig. Lagen gäller oaktat om det är konsumenten som tar initiativ tillbesöket. Om avtal i stället ingås efter ett besök hos konsumenten, till exempel genom att bolaget skickar en offert som konsumenten senare accepterar i ett telefonsamtal, gäller inte distansavtalslagen. För det fall att konsumenten lämnar ett anbud under ett hembesök, eller på annan plats utanför näringsidkarens affärslokaler där båda parter fysiskt närvarar, som bolaget senare accepterar gäller dock distansavtalslagen.

Distansavtalslagen är även tillämplig när avtal ingås uteslutande genom kommunikation på distans, till exempel när en offert översänds och accepteras via mejl eller SMS. Även meddelande som lämnats på näringsidkarens webbplats omfattas. Är det däremot så att parterna inledningsvis har kontakt på distans, till exempel via telefon, men att konsumenten sedan besöker näringsidkarens affärslokaler för att ingå avtalet gäller inte distansavtalslagen – eftersom avtalet inte uteslutande har ingåtts på distans.

Med beaktande av distansavtalslagens breda och spretiga tillämpningsområde samt de olyckliga konsekvenser som kan uppstå om rätt information inte lämnas till konsumenten bör tydliga rutiner upprättas för ingående av avtal på distans och utanför bolagets affärslokaler. Nordbro har även publicerat en artikel med praktiska råd om hantering av distansavtalslagens krav. Se: länk

Jurist
Anna Strandner
LL.M.
Visa profil
No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.