Nya AFS:ar - arbetsmiljöverkets nya regelstruktur

December 2, 2024

Bakgrund

Arbetsmiljöverket har arbetat med förnyelse av regler för arbetsmiljö för att det ska bli enklare att hitta, förstå och använda Arbetsmiljöverkets dem. Målet är att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö på grund av jobbet. Arbetsmiljöverkets generaldirektör fattade beslutet om den nya strukturen för föreskrifter och allmänna råd den 15 september 2023. Reglerna träder i kraft den 1 januari 2025.  

Regelförnyelsen innebär inte, som det kanske låter, att själva reglerna förnyats. Innehållet i reglerna är i stort sett detsamma. Huvudprincipen var varit att skyddsnivån inte ska sänkas och att kravnivån inte ska höjas. I stället är det framförallt strukturen och språket som förändrats. Reglerna är bearbetade för att vara enklare att förstå och insorterade i en ny mer logisk struktur. Arbetsmiljöverkets mål med den nya regelstrukturen är att det ska vara enklare att hitta vilka regler som gäller för arbetsplatsen och vem som är ansvarig samt att det blir tydligare att vissa regler gäller parallellt. Därtill ska språket vara enklare att förstå och det ”systematiska arbetsmiljöarbetet” (SAM) ska vara framträdande genom hela regelstrukturen.

Projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter (AFS 2023:3)

Ett viktigt undantag, från vad som angivits ovan om att reglerna är desamma, är föreskrifterna som riktar sig till byggherrar, projektörer, byggarbetsmiljösamordnare och tillverkare av monteringsfärdiga byggnader eller anläggningar (AFS 2023:3).

De nya reglerna är i denna del tydligare kring övergripande ansvar för att organisera och skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö, samordning och organisering av bygg- och anläggningsprojekt och anger hur arbetsgivaren ska förebygga risker samt kontroll och uppföljning av arbetsmiljöarbetet.

Den nya regelstrukturen

67 mindre föreskrifter har slagits ihop till 15 mer omfattande föreskrifter. De nya föreskrifterna är uppdelade i tre olika delar; ”Grundläggande regler”, ”Övriga regler” och ”Produktregler”.  Grundläggande regler och övriga regler ska följas av arbetsgivare samt av byggherre, projektör och arbetsmiljösamordnare. Produktreglerna är tillämpliga för bolag som tillverkar, importerar eller distribuerar vissa produkter. Förutom den nya strukturen har Arbetsmiljöverket även arbetat fram en digitaliserad version av föreskrifterna och ett nytt system för kommunikation och stöd om reglerna.

Inspektioner och konsekvenser av att inte följa föreskrifterna

Arbetsmiljöverket genomför omkring 30 000 förrättningar årligen. Förrättningarna kan vara både planerade inspektioner och inspektioner som sker till följd av en olycka eller begäran från ett skyddsombud. Att inte hålla koll på reglerna kan bli dyrt för arbetsgivare. Brott mot vissa bestämmelser kan ge straff medan brott mot flertalet föreskrifter numera istället ger Arbetsmiljöverket en möjlighet att ta ut en sanktionsavgift. Sanktionsavgifterna förekommer som fasta avgifter där beloppet vid en överträdelse är lika för alla men i de flesta fall är avgiften differentierad och beräknas då efter antalet sysselsatta i bolaget. Ett exempel på när en fast sanktionsavgift kan tas ut är när motorkedjesågar eller röjsågar används utan kunskapsintyg. Sanktionsavgiften uppgår i sådana fall till 10 000 kr per användare. Brott mot föreskrifterna om fallskydd är ett exempel på differentierad sanktionsavgift där beloppet kan variera från 40 000 kr upp till 400 000 kr. Arbetsmiljöverkets beslut om att ta ut sanktionsavgifter kan överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Men det är inte lätt att få rätt mot Arbetsmiljöverket. Sanktionsavgifter är en konstruktion med strikt ansvar för den verksamhet där en överträdelse skett. Till skillnad från straffansvar krävs det inte att någon viss person varit vårdslös.

Artikeln har publicerats i Bra Affärer, nr 4 2024

Jurist
Maria Thorstensson
Aff. jur. mag.
Visa profil
No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.